понеділок, 27 березня 2023 р.

27 березня — Міжнародний день театру

 


27 березня — Міжнародний день театру

Започатковано його у 1961 році Міжнародним інститутом театру. Це не

просто професійне свято майстрів сцени і всіх працівників театрів, це також

свято мільйонів глядачів. Зазвичай у цей день розпочинають театральні

фестивалі, організовують концерти, прем’єрні вистави тощо.

Згадки про перший театральний досвід датується 2500 роком до н. е. Перша театральна вистава відбулася в Єгипті. У давній Греції театр почав формуватися як мистецтво — встановлювалися чіткі визначення трагедії і комедії, а також з’явилися інші театральні форми.

Театральне мистецтво в Україні сягає корінням у сиву давнину і бере початок з фольклору. У веснянках, купальських та обжинкових піснях, у колядках та щедрівках, у весільних та похоронних обрядах наявні яскраві елементи лицедійства: слова, мелодії, танцю, пантоміми. Ще за часів Київської Русі скоморохи започаткували примітивний театр — потішні видовища на майданах і базарах. Пізніше, в XVII — XVIII ст., популяризаторами своєрідного театру були студенти Києво-Могилянської академії, які під час вакацій ставили інтермедійні вистави. Також широкого розмаху набули вертепи — мандрівні театри маріонеток із соціально-побутовими перфомансами.

У 1795 році відкрився перший в Україні стаціонарний театр у Львові, в колишньому костелі єзуїтів. У Києві перший стаціонарний театр з’явився у 1806 році, в Одесі — 1809, в Полтаві — 1810.XIX століття ознаменувалося появою драматичних творів Івана Котляревського, Григорія Квітки-Основ’яненка, Тараса Шевченка. Українське акторське мистецтво, сам театр набрали виразних суспільно-громадських функцій, що сприяло піднесенню національної свідомості народу.

Театр завжди мав виключно важливе етичне і художнє значення, сприяв формуванню естетичного смаку, розширенню кругозору. Чи слухаємо ми оперу, чи насолоджуємося майстерністю і грацією артистів балету або з душевним трепетом стежимо за грою драматичних акторів, — ми завжди відчуваємо особливу атмосферу свята.

Подивіться відео Міжнародний день театру

 Розкрийте дитині історію створення театру, порівняйте це мистецтво у давні

часи і сьогодні, пригадайте разом, якими бувають театри, чим вони

відрізняються.

Розкажіть дитині, як готують театральну виставу (скільком фахівцям

потрібно докласти зусиль, щоб ми побачили яскраве дійство на сцені), про

нелегку працю акторів. 

Перегляньте разом відео "Подорож до театру"

Подивіться відео-вірш "У театрі" та "Етикет у театрі" та повторіть правила поведінки.