середу, 26 жовтня 2022 р.

Традиційні українські страви

Роздивіться ілюстрації, запитайте малюка чи знає він назви страв, які на них зображені:




Розкажіть про те, що в нашій країні здавна люди вміли вирощувати продукти харчування і готувати з них смачні страви.

Запитайте у дитини які вона знає українські страви? Які готують у вашій родині? Запитайте, як дитина гадає, чому саме такі страви здавна готують в нашій країні? (готували з тих продуктів, які виготовляли на нашій землі: вирощували зерно,  крупи, овочі, фрукти; тримали домашніх тварин та птахів.)


Прочитайте вірш В. Дворецької

«Ліпимо  вареники»


Ми збиваємо з кефіром

Свіже куряче яйце.

Ложку цукру, солі в міру,

Перемішуємо це.

Сиплем соди чайну ложку,

Ну і борошно в кінці.

Все змішаємо,  зіб'єм трішки.

Місто в нормі. Молодці!

А тепер збираємось цілим миром,

Ліпимо вареники із сиром.

В казані вода скипає,

Вареники опускаєм.

Як спливуть всі як один –

Кип'ятити п'ять хвилин.

Потім їх виймаймо швидко,

Розкладаймо по тарілках,

Ще із ложкою сметани  -

Ну й вареник! В роті тане!



Питання для обговорення:

- Які продукти потрібні для приготування вареників, назви які запам'ятав?

- Чому у вірші кажуть  «збираємось цілим миром, ліпимо вареники із сиром»?

- Як ти гадаєш, чи корисна ця українська страва?

- З якими начинками можуть бути вареники, назви їх.


Прочитайте вірш Д.Куровського

«Начистила картопельки»

Начистила картопельки,

Сама й накришила,

І цибульку,  й морквиночку…

Потім засмажила.

Кипи, супе, вибулькочуй!

Густий та пахучий!

Баба тільки поглядає

Та онуку учить:

- Отак, рибко, отак, яско.

Треба все уміти:

І читати, і писати,

І страву варити.



Питання для обговорення:

- Яку страву готувала дівчинка?

- Якими  словами називає бабуся дівчинку?

- Які дії може виконувати дитина під час приготування їжі?

- Чи допомагаєш ти вдома батькам на кухні?

- Яку ще першу страву, крім супу, часто готують в нашій країні?

- Як ти гадаєш, чим корисні перші страви?

Розкажіть малюкові про те, що в нашій країні здавна люди готували смачний борщ. В кожному регіоні були свої особливості приготування борщу, але незмінними продуктами завжди були корисні овочі,  вирощенні  на своєму городі: картопля, буряк, морква, картопля,  цибуля, капуста. В стародавні часи  коли переважна більшість населення нашої країни жила в сільській місцевості, люди готували цю страву, як і багато інших,  в печі, яку топили дротами, тому що тоді ще не винайшли ні газової, ні електричної плити. Страви готували в глиняному посуді на всю велику родину. Всі овочі багато часу тушкували в печі при постійній невисокій температурі, від чого страва виходила дуже смачною та корисною. 



Люди навіть прислів'я про борщ складали:

- Як нема борщу,  то нема їжі;

- Борщ – найперша страва;

- Де в хаті борщ і капуста,  там хата не пуста.



Також в нашій країні готували смачний напій з фруктів. Влітку свіжі фрукти мили, різали, сушили на сонечку. Потім зберігали в полотняних мішечках і використовували для компоту напротязі зими. Такий компот називають узвар.



Пограйте в гру «Назвіть продукти»:

Продукти з борошна (борошняні) – макарони, хліб, калачі, пиріжки тощо;

Продукти з молока (молочні) – сир, масло, кефір тощо;

Продукти з м'яса (м'ясні) – фарш, ковбаса, сосиски тощо;


Зробіть пальчикову гімнастику "Приготуємо обід"


Виконай завдання:

Хто що їсть?

Знайди тінь овоча

Знайди тінь фрукта чи ягоди

Підсумки дня: блюда української традиційної кухні корисні та смачні, в кожній родині їх часто готують, кожна господиня має свої секрети приготування улюблених страв.

Подивіться відео у вихідні дні: "Українські страви"