Роздивіться ілюстрації, запитайте малюка чи знає він назви страв, які на них зображені:
Запитайте у дитини які вона знає українські страви? Які готують у вашій родині? Запитайте, як дитина гадає, чому саме такі страви здавна готують в нашій країні? (готували з тих продуктів, які виготовляли на нашій землі: вирощували зерно, крупи, овочі, фрукти; тримали домашніх тварин та птахів.)
Прочитайте вірш В. Дворецької
«Ліпимо вареники»
Ми збиваємо з кефіром
Свіже куряче яйце.
Ложку цукру, солі в міру,
Перемішуємо це.
Сиплем соди чайну ложку,
Ну і борошно в кінці.
Все змішаємо, зіб'єм трішки.
Місто в нормі. Молодці!
А тепер збираємось цілим миром,
Ліпимо вареники із сиром.
В казані вода скипає,
Вареники опускаєм.
Як спливуть всі як один –
Кип'ятити п'ять хвилин.
Потім їх виймаймо швидко,
Розкладаймо по тарілках,
Ще із ложкою сметани -
Ну й вареник! В роті тане!
- Які продукти потрібні для приготування вареників, назви які запам'ятав?
- Чому у вірші кажуть «збираємось цілим миром, ліпимо вареники із сиром»?
- Як ти гадаєш, чи корисна ця українська страва?
- З якими начинками можуть бути вареники, назви їх.
Прочитайте вірш Д.Куровського
«Начистила картопельки»
Начистила картопельки,
Сама й накришила,
І цибульку, й морквиночку…
Потім засмажила.
Кипи, супе, вибулькочуй!
Густий та пахучий!
Баба тільки поглядає
Та онуку учить:
- Отак, рибко, отак, яско.
Треба все уміти:
І читати, і писати,
І страву варити.
Питання для обговорення:
- Яку страву готувала дівчинка?
- Якими словами називає бабуся дівчинку?
- Які дії може виконувати дитина під час приготування їжі?
- Чи допомагаєш ти вдома батькам на кухні?
- Яку ще першу страву, крім супу, часто готують в нашій країні?
- Як ти гадаєш, чим корисні перші страви?
Розкажіть малюкові про те, що в нашій країні здавна люди готували смачний борщ. В кожному регіоні були свої особливості приготування борщу, але незмінними продуктами завжди були корисні овочі, вирощенні на своєму городі: картопля, буряк, морква, картопля, цибуля, капуста. В стародавні часи коли переважна більшість населення нашої країни жила в сільській місцевості, люди готували цю страву, як і багато інших, в печі, яку топили дротами, тому що тоді ще не винайшли ні газової, ні електричної плити. Страви готували в глиняному посуді на всю велику родину. Всі овочі багато часу тушкували в печі при постійній невисокій температурі, від чого страва виходила дуже смачною та корисною.
Люди навіть прислів'я про борщ складали:
- Як нема борщу, то нема їжі;
- Борщ – найперша страва;
- Де в хаті борщ і капуста, там хата не пуста.
Також в нашій країні готували смачний напій з фруктів. Влітку свіжі фрукти мили, різали, сушили на сонечку. Потім зберігали в полотняних мішечках і використовували для компоту напротязі зими. Такий компот називають узвар.
Пограйте в гру «Назвіть продукти»:
Продукти з борошна (борошняні) – макарони, хліб, калачі, пиріжки тощо;
Продукти з молока (молочні) – сир, масло, кефір тощо;
Продукти з м'яса (м'ясні) – фарш, ковбаса, сосиски тощо;
Зробіть пальчикову гімнастику "Приготуємо обід"
Виконай завдання:
Хто що їсть? |
Знайди тінь овоча |
Знайди тінь фрукта чи ягоди |
Підсумки дня: блюда української традиційної кухні корисні та смачні, в кожній родині їх часто готують, кожна господиня має свої секрети приготування улюблених страв.
Подивіться відео у вихідні дні: "Українські страви"