вівторок, 20 вересня 2022 р.

Смачні фрукти

 День другий:


Пригадайте з малюком що цікавого ви дізнались вчора про фрукти та ягоди, поцікавтесь, що йому найбільше сподобалось та запам'яталось.



Подивіться відео віршів  "Про фрукти та ягоди", спонукайте повторювати прості речення.

Підготуйте непрозору торбинку, в яку заздалегіть покладіть фрукти, які є у вас вдома (груша, яблуко, слива, лимон, ківі тощо), можна взяти декілька однакових фруктів, але щоб вони відрізнялись за розміром та формою. Так як і в грі з овочами, запропонуйте дитині доставати фрукти з торбинки та на дотик спробувати визначити що це за фрукт. Після того, як всі фрукти назвали, зверніть увагу на те, що фрукти, як і овочі, можуть бути різного розміру та кольору, і, навіть, форма у деяких може відрізнятись, а залежить це від певного сорту плодів. Також, на смак ці фрукти також можуть різнитись між собою.

Пограйте в смачну гру: "Вгадай на смак"

Наріжте фрукти на невеликі дольки та запропонуйте малюкові відгадати з закритими очима що це за фрукт. Запитайте за якими смаковими ознаками дитина визначила що це за фрукт на смак. (яблуко - солодке, соковите, кисле, тверде, м'яке тощо). Поясніть як наші смакові рецептори реагують на різні смаки.


Розкажіть, що фрукти, як і овочі, вирощують поступово, з насіння або кісточки. Перш, ніж плід виросте, за рослиною слід ретельно доглядати на протязі всього періоду росту та вчасно зібрати.

Роздивіться схеми росту полуниці та персику, чим вони схожі, а чим відрізняються?






Для росту всіх рослин обов'язково потрібне тепло, гарне освітлення та вода. Запитайте у дитини що може забезпечити такі умови? (сонячні, теплі дні та періодичні дощі).



Послухайте пісню "Осіння танцювальна" 

Виконайте з малюком цікаві завдання:


Знайди частинку фрукта в розрізі



Знайди частинку фрукта в розрізі




З якого яблука кружечок?



Які фрукти лежать у кошику?
Що зайве?




Проведи доріжку від цілого фрукта до його частинки


Підсумки дня: фрукти вирощують в різних країнах, навіть фрукти одного виду можуть бути різними за кольором, розміром та смаком.