понеділок, 19 вересня 2022 р.

Фрукти та ягоди


 

Тема тижня : Фрукти та ягоди.

Мета: продовжувати формувати у дітей  уявлення про фрукти та ягоди, знайомити з їх різноманіттям,  вчити   впізнавати та розрізняти. Вчити про процес вирощування фруктів  та ягід.Вчити диференціювати фрукти,  ягоди та овочі, розуміти відмінності між ними. Вчити уважно слухати невеликі віршовані твори,  повторювати невеликі речення. Вчити уважно слухати зміст художнього твору, розуміти прочитане, відповідати на запитання за змістом твору.  Продовжувати закріплювати знання основних кольорів. Розвивати мислення,  пам'ять, уяву, увагу, дрібну моторику палаців рук, естетичні почуття. Викликати інтерес до музичних творів, звернути увагу на те, що музика буває різною за темпом  та настроєм. Виховувати інтерес до природи, самостійність мислення, культуру здорового харчування.

 

День перший:

 

Загадайте маляті загадку:

 Стиглі, соковиті,  різнокольорові,

На прилавках всім помітні!

Дуже корисні продукти,

А звуться просто ... (фрукти).




Розкажіть, що на цьому тижні ми будемо говорити про фрукти та ягоди.

Фрукти ростуть на деревах. Дерева, на яких ростуть фрукти називають фруктовими деревами. Місце де ростуть фруктові дерева ми називаємо садом.

Фруктові дерева  в саду потребують багато уваги і турботи.  Навколо них скопують землю, захищають дерева від паразитів,  підрізають гілки, щоб плоди були більшими. Як тільки приходить весна, на деревах з'являються бруньки, сонечко пригріває, розпускаються квіти, комахи збирають пилок, пелюстки опадають, а на їх місці зав'язуються плоди. Напротязі літа плоди достигають і  ми збираємо урожай.  Деякі плоди достигають влітку, деякі восени, це залежить від сорту фруктів. Плоди треба збирати вчасно, щоб вони добре зберігались. З плодів ми можемо робити різні заготовки: варення, компоти, джеми, а можемо заморозити їх, щоб вживати зимою.



Ягоди  
це теж прості плоди, ростуть на кущах невеликого або середнього розміру, мають м'який їстівний м'якуш та насіння.

Всередині фруктового плоду знаходиться насіння. Воно потрібно рослині для розмноження. Якщо насінини посадити в землю, з них виростуть нові рослини. Але в деяких плодах є тільки одне насіння, воно велике і вкрите міцною оболонкою. Його називають кісточкою.  Кісточкові фрукти це персик, абрикос, слива. А є фрукти,  всередині яких знаходяться кілька насінин, які невеликого розміру,  не дуже тверді. Такі фрукти називають зернятковими – яблука, груші.








 Подивіться відео "Про фрукти та ягоди"

 Розкажіть, що є фрукти та ягоди, які ростуть в нашій місцевості, а є такі, які привозять з інших країн, тому що для їх росту потрібні інші умови (більше освітлення, вологи, тепла).  Це банани, апельсини, ківі, ананаси, мандарини тощо.







Мовна вправа «З якого дерева плід?»

З яблуні збирают урожай…чого? Яблук.

З сливи збирають урожай…чого? Слив.

З Груші збирають урожай…чого? Груш.

З персика збирають урожай…чого? Персиків.


Виконайте разом веселу Фізкультхвилинку


Цікаві завдання про фрукти та ягоди:

Знайди другу половинку


З якого фрукту чи ягоди?


З якого фрукту чи ягоди?


Послухайте пісню "Вітамінка"


Підсумки дня: фрукти та ягоди ростуть в саду, для їх вирощування потрібно вчасно доглядати за деревами та кущами.