пʼятницю, 8 вересня 2023 р.

8 вересня — Всесвітній день журавля

 8 вересня  Всесвітній день журавля



В другу неділю вересня в різних країнах світу відзначається Всесвітній день журавля. Мета свята – привернути увагу світової спільноти до тих проблем і труднощів, які спіткають цих граціозних птахів. Згідно статистичних даних, ці птахи знаходяться на межі зникнення. Тому ми повинні бити тривогу та робити все можливе, щоб зберегти популяцію журавлів на нашій планеті.

У 2023 році Всесвітній день журавля припадає на 10 вересня.

 

Вперше Всесвітній день журавля відзначили в Сполучених Штатах Америки ще у 2002 році. Вчені-екологи робили все можливе та неможливе, щоб зберегти один з видів американського журавля, який знаходився під загрозою зникнення. Вони підкладали його яйця до гнізд інших птахів, що гніздувалися у затишних та безпечних місцях. Дата, коли було врятовано виводок американських журавлів, стала значущим екологічним святом. Сьогодні саме зображення журавля прикрашає символіку всіх природоохоронних організацій по всьому світу.

Так склалося, що Всесвітній день журавля припадає на той час, коли відбувається підрахунок цих птахів, що проводиться кожного року перед їхнім відльотом на південь. В цей день проводяться численні конкурси, акції, фестивалі, а також здійснюються екскурсії в місця мешкання цих птахів. 

Вчені-біологи вважають, що перші предки журавлів існували ще в епоху динозаврів, а це понад 50 000 000 років тому. Батьківщиною цих величних птахів є північноамериканський континент. Саме там з’явилися перші птахи, які в процесі розмноження мігрували на інші материки – в Євразію, Австралію, Африку. 

Сьогодні ареалом проживання журавлів є весь світ крім Південної Америки та Антарктиди. На зимування птахи відправляються до Індії, Пакистану, Ірану.

 


Журавлі – це рід птахів, які належать до великого сімейства журавлевих. До нього входить 10 різних видів. Спосіб існування журавлів тісно пов’язаний з болотистими місцями. Від інших птахів вони відрізняються наявністю характерних наростів на голові та волосяного покриву на деяких ділянках.

В їжу птахи споживають ягоди, різноманітне насіння, комах, хробаків, слимаків. 

На території нашої країни поширені два різновиди журавлів: «білий» та «сірий». Сірі журавлі належать до гніздових птахів, вони зустрічаються частіше. А от білі – надзвичайно рідкісні в Україні. Останні статистичні дані свідчать про те, що великотілі білі журавлі знаходяться на межі повного вимирання, а сірі – занесені до Червоної книги.

 

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЖУРАВЛІВ

·         Ноги у цих птахів мають особливу форму (відсутній довгий задній палець), тому вони не можуть триматися на гілках. Його мають лише вінценосні журавлі, що мешкають на африканському континенті.

·         Це найвищі в світі птахи, що літають. Так, дорослі особини австралійських журавлів мають зріст 160-170 см та розмах крил до 2 метрів. Представники цього виду мають вагу в 6-7 кг.

·         Найрідкіснішими є чорні журавлі. Вчені-орнітологи вперше виявили гніздо цих птахів наприкінці 20-го століття. За приблизними даними популяція складається з 9 000 особин. Мешкають ці птахи на території Росії та сусідніх держав.

·         В Японії вважається, що якщо людина збере 1000 журавликів з паперу, то вона може загадати бажання, яке обов’язково здійсниться. Саме таку кількість журавлів намагалась зробити Садако Сасакі – дванадцятирічна дівчинка, яка померла від наслідків ядерного бомбардування Японії. Але на жаль вона не встигла, тому заповітну тисячу журавлів зібрали її друзі.

·         Журавлі мають один недолік – після закінчення гніздування вони починають дуже линяти. За цей час втрачають 70% пір’я, через що не можуть літати. В цей період вони стають легкою здобиччю для хижих тварин.

·         В умовах неволі ці птахи можуть прожити до 80 років, що надзвичайно багато. В природних умовах тривалість їх життя складає 15-20 років.

·         Журавлі перебувають в моногамних стосунках, тобто вони знаходять одного супутника на все життя. Хоча трапляється і таке, що журавлі починають нові стосунки. 

·         Гніздяться ці птахи поряд з водою. Деякі різновиди журавлів створюють гнізда на деревах. У великих гніздах самка відкладає не більше двох яєць.

·         Чим ближче журавлі проживають до води, тим довшими у них є ноги і шия. 

·         Яйця висиджують самець із самкою по черзі. Від відкладення яєць до вилуплення пташенят проходить щонайменше три, а в деяких випадках і п’ять тижнів. Все залежить від різновиду журавлів. Пташенята покидають гніздо через 5-7 днів після вилуплення. Однак з батьками живуть до 3-х місяців.

ЗАГРОЗИ ДЛЯ ВИДУ

З кожним роком чисельність цих пернатих стрімко зменшуються. Така тенденція спостерігається у зв’язку з руйнуванням природних осередків мешкання журавлів – вирубуються ліси, висихають болота тощо. 

Проблеми з місцями проживання журавлів спостерігаються як в України, так і в інших державах. Ще кілька століть тому журавлі у великій кількості населяли всі ділянки Євразії з помірним поясом. Проте за останні століття спостерігається стрімке скорочення популяції через осушення боліт, браконьєрство, використання яєць людиною. Окрім цього поля забруднюються пестицидами, що також негативно впливає на цих птахів. Там де ще нещодавно були цілі зграї журавлів, зараз не знайти жодного. Як наприклад, сірий журавель перестав заселяти територію Північної Ірландії ще 2 століття тому.



В цей день в різних містах світу проводяться акції, фестивалі та безліч різноманітних заходів на захист цих тварин. Вчені-орнітологи проводять цікаві лекції, на яких розповідають про особливості життя та повадки цих птахів. Відвідавши подібну лекцію, можна дізнатися багато цікавого.

·         Дізнайтеся, як ви можете допомогти організаціям, що працюють задля захисту цих птахів.

·         Відвідайте всією сім’єю зоопарк чи місце, де можна побачити журавлів.

·         Малим дітям можна прочитати казку про журавля, наприклад, українську народну казку «Лисиця та журавель». Старших дітей можна зацікавити оповіданнями з життя цих пернатих. Зробіть невеличку виставу, головним героєм якої буде журавель.

Зробити якомога більше паперових журавликів та прикрасити ними домівку.




Цікаві факти про журавлів можна почитати тут