середу, 27 вересня 2023 р.

27 вересня — Всесвітній день туризму


Метою свята є пропаганда туризму, розвиток зв’язків між народами різних країн. Це свято кожного, хто хоч раз відчув себе мандрівником, вибравшись із буденної суєти на берег річки, до лісу, в поле або в інші місця, якими така багата наша земля!



Всесвітній день туризму відзначається щорічно 27 вересня. Історія виникнення цього свята досить проста: його було встановлено Генеральною асамблеєю Всесвітньої туристичної організації 1979 року в місті Торремолінос, Іспанія.

День туризму і в Україні відзначається 27 вересня. Таким чином, він співпадає з Всесвітнім днем туризму.

Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи Державного комітету України по туризму…» згідно з Указом Президента України «Про День туризму» від 21 вересня 1998 року № 1047/98.

У жовтні 1997 року Україна стала дійсним членом Всесвітньої туристичної організації — головної міжнародної міжурядової організації у сфері подорожей і туризму, що є виконавчим органом ООН та займається активізацією та розвитком туризму, розробкою та впровадженням світової туристичної політики.



Туризм активно стає не лише джерелом пізнавання світу, а й сприяє подальшому розвитку природного та історико-культурного потенціалу країн, є запорукою співдружності різних народів, є важливою силою збереження миру.

Ось і в Україні, щоб привернути увагу вітчизняних та іноземних туристів до нашої країни, сприяти ознайомленню їх з неповторним розмаїттям української землі, її великими туристичними можливостями, з 2007 року триває загальнонаціональна акція «7 чудес України», мета якої – показати українцям і світу історично значиме, архітектурно витончене, туристично привабливе, красиве та унікальне обличчя держави, в якій ми живемо.

Якщо ви не знаєте про сімку найкращих природних обєктів нашої Батьківщини, тоді приєднуйтесь до  заочного краєзнавчо-туристичного походу «Сім природних чудес України», який підготувала для вас Національна бібліотека України для дітей. Під час походу ви ознайомитесь з надзвичайними пам’ятками української природи: біосферним заповідником «Асканія-Нова», Гранітно-степовим Побужжям, Дністровським каньйоном, Мармуровою печерою, Національним природним парком «Подільські Товтри», озерами Світязь та Синевир.


Перегляньте відео: До Дня туризму: найкращі місця Украіни 

Відправляючись у похід  пам’ятате , що туризм – це не просто цікаві враження чи мандрівки, які дають змогу багато побачити. Це щось набагато більше, те, що важко пояснити словами, а можна відчути лише душею. Тут і незвичність неходжених стежок, і краса природи, і романтика нічного багаття, і щирі душевні розмови біля вогнища, а також ігри, конкурси, змагання, пісні…


 
Пізнавати світ можна по-різному — за допомогою телевізора, з вікон потягів, автобусів та машин, а можна хоча б іноді брати рюкзак і знайомитися з різними цікавинками безпосередньо. Такий туризм де в чому складний, але має й багато переваг. Поговоріть з дитиною  про піший туризм, про те, як можна ближче познайомитися з горами, далекими долинами, лісами тощо, послухайте разом з ними бардівські пісні під гітару, поспівайте та здійсніть хоча б невеличку пішу подорож.