вівторок, 19 вересня 2023 р.

19 вересня — День народження Смайлика


Кожна людина знає, що смайлик — це маленька жовта голова, яка усміхається. Смайлик (з англ. Smile) — «мордочка, пичка», «усмішка». Використовують також емотико́н або емогра́му (з англ. Emoticon) — схематичне зображення людського обличчя, що використовується для передачі емоцій.


 
Сучасні смайлики прийшли у наше життя разом із комп’ютером. Так, 19 вересня 1982 в 11:44 ранку Скотт Фалман, професор психології університету Карнегі Меллон у Піттсбурзі, відправив колегам електронне повідомлення.

 У цьому повідомленні він запропонував інтернет-користувачам під час спілкування в мережі використовувати послідовність символів - ":-)" - як маркер для жартівливих повідомлень. Свій вибір вчений пояснив тим, що цей значок схожий на усміхнене обличчя.

Та кажуть, що пра-пра-прадіди комп’ютерних смайликів з’явились на сто років раніше. Одними з перших їх почали використовувати у 1881 році в редакції американського гумористичного журналу «Puck». Через пів століття, у далекому 1953-му смайлики з'явились на шпальтах газети «Нью-Йорк Гералд Трибюн», де їх використали у рекламі художнього фільму «Lili».
Так це було чи не так, але сучасна людина вже не уявляє собі передачі емоцій без смайликів. Як токажуть — не було би смайликів, то їх довелося би вигадати.


Тепер в Інтернеті живуть і працюють найрізноманітніші смайлики: вони не тільки виражають емоції, але також зображають різних персонажів, знаки зодіаку, прапори, таблички з гаслами (скандування смайликів), смайли-букви, новорічні смайлики. Словом, ціла смайликова армія, що обслуговує людське комунікування.

 


Зробіть цей день “усміхненим святом” для малюка, розкажіть, що щира усмішка може творити справжні дива, подаруйте гарний настрій друзям, і знайомим, поговоріть з дитиною про те, що не варто чекати особливого приводу, аби зробити приємний сюрприз рідним людям.


Запропонуйте малюкові розфарбувати смайлики, запитайте, який смайликом дитина може розказати про свій настрій сьогодні, чому?



Аудіоказка "Мамина таємниця"

  Шановні малята та батьки! Пропонуємо послухати аудіоказку  "Мамина таємниця" :