середу, 3 травня 2023 р.

3 травня - День Кондитера

3-го травня в Україні святкують День кондитера. Це не просто фахівці, які тішать нас десертами, а й справжні митці, які вже давно довели, що робота кондитера порівнюється з роботою художника та архітектора. День кондитера бере свій початок із 1932 року, коли був заснований Всесоюзний науково-дослідний інститут кондитерської промисловості.

Вперше в Європу ввезли кондитерські вироби під час мусульманського вторгнення в далекому VII столітті. Цікаво, що до того моменту європейці тішили себе лише свіжими фруктами та сухофруктами. Першими ж були єгиптяни, які вміло готували смачні десерти з суміші меду, фруктів, прянощів, горіхів та інших зерен. Перші кондитерські вироби в Європі з'явилися завдяки єгиптянам. Слово "кондитер" могло мати іншу назву. Наприклад, була версія "цукровар" або "маршмеллер". Звичне для нас слово походить від італійського слова "кандіере", яке означає "варити в цукрі". А от найбільш стрімкий розвиток на теренах Європи кондитерська справа мала в Венеції (до кінця XV – початку XVI століття).

Кондитерська справа – точна наука, адже головним правилом цього мистецтва є дотримання пропорцій. Тут уже не вийде додавати інгредієнти "на око", адже такий метод може лише перевести продукти. У кондитерській справі потрібно уважно слідкувати за температурами приготування та в точності дотримуватися рецептури. Ви будете вражені, але круасан винайшли не у Франції. Цей популярний смаколик уперше з'явився в Австрії. В кондитерських літописах навіть існує легенда, згідно з якою, в 1683 році віденський пекар Пітер Вендлер приготував перший круасан на честь безуспішної облоги турками Відня. Популярні у всьому світі макароні з'явилися на світ завдяки сестрам-монахиням ще в кінці 18 століття. Щоправда, тоді вони були не такі яскраві та не мали начинки. Це було просто мигдалеве печиво. На межі 1900-х років про макарони згадав успішний підприємець та майстер Laduree, П'єр Дефонтен. Він й вирішив поєднати два печивка з ганашем (ароматним кремом на основі свіжих вершків, шоколаду та вершкового масла).

Розкажіть дитині про “солодке” мистецтво з присмаком дитинства, яке народилося у глибоку давнину і суть якого з тих пір не надто змінилася, про працю кондитерів, їхні найважливіші якості — нестримну фантазію та чудовий смак. А ще малюкові буде цікаво, з чого і як виготовляють їхні улюблені цукерки, торти, тістечка…

Послухайте разом пісню  "Смаколики"


Пограйте разом зі мною в пальчикову гру "Хлібчик":



Розфарбуйте разом слодощі: