четвер, 27 жовтня 2022 р.

Професія - кухар

Загадайте загадку:

Хто на кухні хазяйнує?

Хто каструлями керує

І з ножем працює вправно?

Хто смачні готує страви,

Варить борщ смачний, духм’яний,

Не відтягнеш і за вуха?

 Хто цей майстер? Звісно... (Кухар)


Розкажіть дитині, що 20 жовтня відзначався міжнародний день кухаря. Кухар - це професія. кухарі працюють в столових, кафе, ресторанах.

Професію кухаря здобувають у спеціальних учбових закладах. Кухарі багато практикуються, щоб досягти майстерності в роботі.  Кухарі поділяються на певні категорії: кухар, кондитер, пекар, шеф-кухар.




Розкажіть, що у  кухаря та кондитера є спеціальний одяг, який він одягає приходячи на роботу.  Це – халат, фартух, ковпак або косинка. А робить він це для того, щоб не забруднити свій одяг, і щоб ворсинки, волосся не потрапили в їжу.

     На кухні має бути дуже чисто. Кухонний посуд має своє місце на полицях. У шафках лежать спеції. Продукти зберігаються у холодильнику, а овочі у коморі. На кухні, в одній із шухляд лежить книга рецептів. Що таке рецепт? Рецепт – це список продуктів та їх кількість , які потрібно використати, щоб приготувати страву. Рецепти страв розробляють, керуючись знаннями про правила здорового харчування та способами приготування різних продуктів. Кожна страва готується поступово, за певними етапами та за певний час.  


Повторіть пальчикову гімнастику: "Капуста" 


Подивіться презентацію-казку про здорове харчування:












Запитайте у малюка, як він вважає, чи дотримується ваша родина правил здорового харчування. Які продукти необхідно вживати частіше, а які обмежити?

Кухарі в своїй роботі використовують багато різного обладнання та інструментів. Роздивіться картинки, назвіть предмети на них, для чого вони призначені. Які з цих предметів є у вас вдома?








Виконай завдання:

Знайди серед кухонних приладів ті,
які виготовлені з дерева


Назви що відноситься до приладів, 
а що до посуду



Назви посуд в однині та множині

Підсумки дня: професія повара важлива, відповідальна та цікава, треба багато вчитися та практикуватися, щоб досягти високої майстерності.