середу, 5 жовтня 2022 р.

День Чарівних слів

 День Здоров'я - День Чарівних слів.

Мета: продовжувати розвивати інтерес до навколишнього світу, до здорового способу життя. Продовжувати знайомити дітей основами культури поведінки в людському суспільстві. Збагачувати словник дітей "чарівними словами". Формувати уявлення про емоції та почуття як умову, що сприяє зміцненню та збереженню здоров'я. Розкрити значення позитивних емоцій на формування здорового способу життя. Сприяти розвитку мислення,  пам'яті, уяви, уваги, зв'язного мовлення, дрібної  моторики пальців рук, вміння спілкуватись. Виховувати активність, самостійність, комунікативні навички. 

Розкажіть вірш "Я всміхаюсь сонечку..." разом, привітайте новий день.


Запитайте малюка, що зранку подарувало йому радість, які емоції викликали улюблені справи. Що викликає у малюка посмішку?

Розкажіть, що усім нам хочеться, щоб день минав весело, цікаво та успішно. Людина не може залишатися байдужою до того, що її оточує і відбувається навколо. Всі переживання і  почуття, які хвилюють людину та впливають на її поведінку, називають настроєм. Запитайте, чи однаковий настрій у малюка протягом дня, що впливає на настрій?

Коли у вас гарний настрій ви радієте. Коли ви гніваєтесь, сваритесь,  вередуєте, - подивіться на себе збоку. Хотілось би вам спілкуватися з тими, хто постійно чимось незадоволений?

 А які добрі слова ми кажемо один одному кожного ранку? Як ці слова впливають на наш настрій?

Із чарівними словами звертаються тоді, коли зустрічають своїх рідних, друзів чи знайомих. ("Здрастуйте", "Добрий день", "Доброго ранку", "Добрий вечір").  Слова привітання також можна сказати, поздоровляючи когось із приємною подією ("Вітаю", "Поздоровляю").

Ввічливі слова вибачення вживають тоді, коли когось турбують. Просять вибачення тоді, коли шкодують про негарний вчинок і хочуть, щоб їх простили ("Перепрошую", "Вибачте", "Пробачте"). Ввічливі слова подяки доречні тоді, коли хочеться висловити свою вдячність комусь ("Спасибі", "Дякую").

Чарівні слова прощання говорять під час розставання ("До побачення", "До зустрічі"). Слова прохання стануть у пригоді тоді, коли просиш про якусь послугу, про допомогу ("Будь ласка", "Прошу").


Послухайте оповідання В.Сухомлинського "Скажи людині "Доброго дня!"



Питання для обговорення:
- Де йшли батько з сином?
- Кого побачив хлопчик, хто йшов їм назустріч?
- Які тслова  порадив сказати бабусі батько синові?
- Чому хлопчик здивувався?
- Що сказали люди один одному?
- Який настрій викликало привітання, що змінилось навкруги?
- Як ти вітаєшся з різними людьми?

Зробіть фізкультхвилинку "Гарний настрій" , рухайтесь весело разом з казковими персонажами.

Запитайте у малюка який у нього настрій після руханки? 


Послухайте пісню "Добрий день людям на Землі!"


Виконайте пальчикову гімнастику "Про Сонечко"


Назви що намальовано та знайди тінь.
Добери слова-ознаки (наприклад, сонечко – жовтеньке, яскраве, тепле, лагідне, ніжне тощо)


Назви що намальовано, порахуй квіти, якого вони кольору, який настрій у дівчинки, для чого їй парасолька, дощова погода це добре чи погано, чому? Скільки хмаринок? Яка птаха намальована коло дівчинки? Як ти гадаєш, чи правильно вділась дівчинка для такої дощової погоди? Назви одяг дівчинки.  Обведи та розфарбуй дощові краплинки.


Підсумки дня:
Кого побачиш - усміхнись,
Кого зустрінеш - привітайся,
І ніжно в очі подивись,
І подружитись намагайся.
Коли спілкуєтесь із кимсь,
Чарівних слів не забувайте!